Kynotherapie

Kynotherapie is een vorm van therapie waarbij gebruik wordt gemaakt van betrouwbare en goed getrainde honden. De inzet van de honden heeft diverse voordelen. Voor de beweeglijke kinderen is het een uitdaging om samen met de honden te rennen, voor de kinderen die juist een bewegingsaversie hebben zijn de honden een uitnodiging om tot bewegen te komen. De honden activeren en nodigen uit tot spel.
Honden reageren altijd direct en duidelijk, voor het kind zijn zij daarom een spiegel van het eigen gedrag. De interactie tussen het kind en de honden en de interactie tussen de honden onderling geven het kind inzicht in zijn of haar eigen functioneren, de therapeut bewaakt en stuurt het proces. Er wordt gewerkt vanuit empowerment, er wordt niet uitgegaan van de problemen maar van de mogelijkheden van het kind.

Kynotherapie kan ook ingezet worden bij kinderen met angst voor honden. Doordat de honden zeer goed getraind zijn kunnen we het kind met steeds minder ondersteuning leren, zelf de honden te begeleiden. Zo krijgt het kind weer een gevoel van controle en leert spelenderwijs de angst te overwinnen.